Web Tasarimi
Web Sitesi Nasıl Çalışır?
Web sitelerinin çalışma mantığını basitçe haliyle ele alacağız.
Web tarayıcımızı (sık kullanılan ingilizce karşılığı browser) açarız. Web tarayıcı çoğumuz için Explorer, Chrome ya da Firefox’tur.
Girmek istediğimiz sitenin adresini yazarız veya Google’da aratırız.
Site açılır.
Yazıları okur, videoları izler, resimlere bakarız. Bazen biz de yazar, paylaşırız. Linklere tıkladıkça sayfa sayfa gezeriz.
Web Tarayıcı nam-ı diğer Browser
Şu an bu yazıyı okumak için kullandığınız programdır. Halk arasında genelde Explorer olarak bilinir. Hatta büyüklerimizden bu programı açmamız için “interneti aç bakalım” cümlesini duymuşuzdur. Daha resmi tanımıyla web tarayıcılar, internet sitelerini görüntülememizi sağlayan programlardır. Günümüzde en çok kullanılan web tarayıcılar: Explorer, Chrome, Firefox, Safari ve Operadır. Hepsi aynı işi yapar. Farklı şirketlerin ve kuruluşların ürünleridir bunlar. Explorer Windows’un da yapımcısı Microsoft’un, Chrome Google’ın, Safari ise Iphone’u da üreten Apple’ın ürünüdür.
Site Adresi (Alan Adı, Domain)
Hepimizin bildiği www diye başlayan genel de .com diye biten sitelere girerken yazdığımız şey site adresidir. Alan adı olarak da kullanılır. İngilizcesi olan domain kelimesini duymuşsunuzdur.
Bir de arada duyma ihtimaliniz olan istemci terimi var. Bu da siz oluyorsunuz aslında. Yani siteyi görmek için gerekli bilgileri talep eden. Teknik olarak istemci kelimesi aslında bu sizin web tarayıcınız ve bilgisayarınız için kullanılır.
Sunucu (Hosting, Server)
Web sitesinin barındığı yerin adıdıdır sunucu. Barındırma hizmeti dendiğini de sıkça duyarsınız sunucu kiralayan firmalarda. Hosting de barındırmanın ingilizce karşılığıdır. Server ise sunucu kelimesinin ingilizcesidir. Hepsi aynı şeyi ifade eder. Yani web sitesinin barındığı, dosyalarının bulunduğu bilgisayardır. Nitelik açısından evlerimizde ofislerimizde kullandığımız bilgisayarlardan daha üstündür fakat nihayetinde bilgisayardır ve aynı mantıkla çalışır. Şekilleri bildiğimiz bilgisayarlardan farklıdır.
Web Sitesi Dosyaları
Web siteleri dosyalardan ibarettir. Bilgisayarınızda kullandığınız word, excell, resim dosyaları gibi. En çok kullanılan dosya çeşitleri:
Kodların yer aldığı dosyalar
Resimler
Videolar
Bu dosyalar sunucu bilgisayarlar üzerinde kayıtlıdırlar. Tarayıcınız bu dosyaları ister ve aldıktan sonra bize siteyi gösterir. Gösterebilmesi için bazı işlemler yapıp gelen kodları yorumlaması ve görüntü haline getirmesi gerekmektedir.
Böylece web sitelerinin temel olarak nasıl çalıştığını anlatmış olduk.
SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) Nedir?
SEO ingilizce Search Engine Optimization’ ın kısaltmasıdır. Türkçesi “Arama Motoru Optimizasyonu” dur. Web sitesinin istenen kelimelerde organik arama sonuçlarında (doğal, para ödenmeyen) üst sıralarda çıkması için yapılan çalışmalardan oluşur. Buradaki amaç da sitenizin ziyaretçi sayısını artırmaktır. Bir anlamda sizi, ürününüzü ya da hizmetinizi arayan müşterilere ulaştırdığı için en etkili çalışmalardan biridir.
Web Tasarım Fiyatları Neden Bu Kadar Değişkendir?
En çok karşılaştığımız sorulardan biri “Web tasarım fiyatları nasıl belirleniyor?” ya da “Web tasarım fiyatı konusunda firmalar arasında neden bu kadar fark var?” Tabi birçok kişi bütçesi ile kalitesiz iş yaptırma arasında git-geller yaşıyor. Bazıları da kazıklanmadığından emin olmak istiyor. Sebepleri açıklarken avantaj ve dezavantajlarını da anlatmaya çalışacağım.
Tek cümlelik bir cevabı yok bu soruların. Öncelikle hizmet sektörü ve fiyatlandırması hakkında kısa bir giriş yapıp web tasarım fiyatlarını etkileyen faktörleri sıralayalım, son olarak da fiyat farklılıklarına dair ana başlıklarıyla cevaplarımızı verelim.
Hizmet sektöründe hammaddeniz zamandır. Adam, iş, saat en önemli kelimelerdir. 1 çalışan 1 saatte ne kadar iş üretiyor, x kadar çalışanla y zamanda a projesini bitirirebiliriz vb. cümleler sıkça kurulur. Zamanın dışında yaptığınız işin kalitesi de bir faktördür.
Web sitesinin detayları çok önemli bu noktada. Sitenin yapısı, içeriği, işlevleri, tasarım beklentisi gibi faktörler projenin tamamlanma süresini etkilediği için web tasarım fiyatını da etkileyecektir. 3-4 sayfadan oluşan kurumsal bir web sitesi ile bir haber sitesinin bütçesi arasında kat ve kat fark olacaktır.
Zaman + Kalite + Bütçe
Temel bir kural vardır. Zaman, kalite, bütçenin üçünü birden optimize edemezsiniz. Kısa sürede kaliteli iş istiyorsanız bütçeniz yüksek olacaktır. Bütçeniz düşük olursa çoğunlukla kaliteden, biraz da zamandan ödün vermeniz gerekir.
Gelelim asıl sorumuza: “Herkes web tasarım yapıyor ama 50 TL’den 50.000 TL’ ye kadar farklı fiyatlar nasıl çıkabiliyor?”
Serbest Çalışan Web Tasarımcılar
Düşük web tasarım fiyatlarının en önemli sebeplerinden biri; çoğu sektörde olmayan freelance çalışanların en bol bulunduğu yerin web tasarımı olmasıdır. Freelance çalışanlar arkadaşlar alınmasınlar, onları kötülemek niyetinde değilim. Tabi işini hakkıyla yapanları… İşini iyi bilen hatta bir şirkette çalışırken bir taraftan da serbest çalışan pek çok kişi mevcut. Web teknolojileri alanında çalışan şirketlerin çok büyük çoğunluğu da freelance çalışanlardan destek alıyor.
Avantajları: Konusunda yetkin olan serbest web tasarımcılar kaliteli web sitesi yaparlar. Fiyatları uygundur.
Dezavantajları: Zamanı kısıtlıdır. Destek konusunda sorun yaşanır. Bağlayıcılığı yoktur.
Masraflar Masraflar ve Web Tasarım Fiyatları
Ofisi, çalışanı, muhasebesi, vergisi olmayan freelance web tasarımcıların fiyatlarının düşük olması gayet normal. Tabi bu masraf noktasında İstanbul web tasarım firmalarını, hatta büyük şehir firmalarını da ayırmak lazım. Buralarda işletme masraflarınızla daha küçük illerdeki masraflarınız çok ciddi ölçüde farkediyor. Yukarıda bahsettiğimiz gibi kaliteli iş yapan çalışanlar da web tasarım fiyatını etkileyen en önemli etken.
Madem İşim Yok Web Tasarım Yapayım
Serbest çalışanların ve firmaların bir kısmı da işi pek bilmediklerinden kalitesiz iş ve düşük web tasarım fiyatları verebiliyor. Hazır ve ücretsiz sistemlerin de yardımıyla hızlı şekilde web tasarım hizmeti verebileceğini farkeden “madem işim yok neden web tasarım yapmayayım” diyip sektöre girebiliyor. Peki nasıl bu kadar kolay girebiliyorlar bu işe. Burada da önemli cümlemiz :”İçine ne kattığımı nereden bilecekler?”
Avantajları: Fiyatları uygundur. Ancak uzun vadede daha zararlı çıkabilirsiniz.
Dezavantajları: Kalitesiz web sitesi ile; firma imajını etkiler, arama motorlarında sonuç alamazsınız, reklamlardan verim alamazsınız. Uzun vadeli çalışma şansı düşüktür. Yetkin olmayan kişiler gerekli desteği sağlamakta da yetersiz kalacaktır.